Fasolka szparagowa na zimę

4.5 (145 ocen)

  • 49 godz. 30 min

Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, musimy ją najpierw zblanszować, a potem poddać tyndalizacji, czyli 3-krotnej pasteryzacji w odstępie dobowym.

  • 49 godz. 30 min

Składniki:

  • fasolka szparagowa w dowolnej ilości
    na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki wyparzyć. Fasolkę umyć, usunąć boczne włókna i odciąć końcówki. Przed włożeniem do słoików fasolkę zblanszować ok. 3-5 minut, a następnie, przelać zimną wodą. Nałożyć fasolkę w pionie do słoików i zalać przegotowaną, gorącą wodą z dodatkiem 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Zakręcić słoiki i stosujemyzastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Przez 3 kolejne dni pasteryzować słoiki w garnku, przez ok. 30 minut w temperaturze wrzenia wody, czyli 100 stopni.

Porady

Można też 3-krotnie pasteryzować słoiki z fasolk na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować