Fasolka szparagowa na zimę

  • wyświetlono: 1397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Aby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała do zimy, musimy ją najpierw zblanszować, a potem poddać tyndalizacji, czyli 3-krotnej pasteryzacji w odstępie dobowym.

Jola66
  • 2970min

Składniki

fasolka szparagowa w dowolnej ilości
na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka szparagowa na zimę

  • 1. Słoiki wyparzyć. Fasolkę umyć, usunąć boczne włókna i odciąć końcówki. Przed włożeniem do słoików fasolkę zblanszować ok. 3-5 minut, a następnie, przelać zimną wodą. Nałożyć fasolkę w pionie do słoików i zalać przegotowaną, gorącą wodą z dodatkiem 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczki cukru. Zakręcić słoiki i stosujemyzastosować tzw. tyndalizację, czyli co najmniej dwukrotną, a najlepiej trzykrotną pasteryzację w odstępie dobowym. Przez 3 kolejne dni pasteryzować słoiki w garnku, przez ok. 30 minut w temperaturze wrzenia wody, czyli 100 stopni.

Porady

Można też 3-krotnie pasteryzować słoiki z fasolk na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaPrzetworyna_zimęfasolka_na_zimęfasolka_do_słoikówmarynaty_i_przetwory

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Sałatka z fasolki na zimę

Pyszna sałatka na bazie fasolki...

Sałatka z fasolką na zimę

Dodane przez: hannaryd

Sałatka z fasolką na zimę

Szybka i prosta a jakże smaczna...

Fasola w sosie pomidorowym - na zimę

Dodane przez: Paulina Nosek

Fasola w sosie pomidorowym - na zimę

Pyszna fasolka, będzie idealnym,...

Fasolka szparagowa

Dodane przez: Sorensen

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka w zalewie

Dodane przez: 2milutka

Marynowana fasolka szparagowa

Nie masz pomysłu na fasolkę? Zrób...

Fasolka szparagowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Fasolka szparagowa

Pyszna w smaku fasolka niezastąpiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE