Fasolka szparagowa na zimę

4.5 (197 ocen)

Przygotowana w ten sposób fasolka smakuje po bardzo podobnie do świeżej. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata na zimowe obiady.

Składniki:

  • fasolka szparagowa w dowolnej ilości
    1l wody
    szczypta kwasku cytrynowego
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasolka szparagowa na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut.
    Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżeczką cukru. Do wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy aż będzie półtwarda. Fasolkę przekładamy do wysterylizowanych słoików.
    W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i kwaskiem. Na każdy litr wody dosypujemy po łyżeczce soli i cukru oraz szczyptę kwasku cytrynowego (około 1/8 łyżeczki).
    Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zakręcamy. Pasteryzujemy na sucho przez 15 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować