Fasolka szparagowa Bożeny

5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie beszamelowym z dodatkiem startego żółtego sera.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasolka szparagowa około 500 g,
    boczek plastry kilka ( w zależności ile chcemy pakiecików ),

    sos beszamelowy;
    masła 50 g,
    mąka 5 łyżek,
    mleko 500 ml,
    sok z cytryny 2 łyżki,
    żółtego sera ostrego (startego na tarce)4 -5 łyżek,
    gałka muszkatołowa szczypta,
    sól, pieprz do smaku,

    Dodatkowo ;
    ser żółty starty do posypania około 150 g,
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Ser

Fasolka szparagowa bożeny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka szparagowa Bożeny 1. Z fasolki odcinamy końcówki,następnie gotujemy w osolonej wodzie około 10 - 15 minut,po czym wodę odlewamy.
    Fasolkę wystudzić.
    Boczek wędzony pokroić na cienkie plastry.
    Plastry boczku poukładać na patelni i lekko podpiec.
    Na podpieczone plastry boczku nakładać po 4 -5 szt ugotowanej fasolki,zwinąć i układać w naczyniu żaroodpornym,zalać sosem beszamelowym,posypać startym żółtym serem i zapiekać około 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
    Pod koniec pieczenia włączyć termoobieg.

    sos beszamelowy;

    W rondelku roztopić masło , dodać mąkę, i przez chwilę aż powstanie zasmażka.
    Powoli dodawać mleko, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gotować aż sos zgęstnieje.
    Gdyby jednak się zrobiły grudki wtedy sos przetrzeć przez sito.
    Do sosu dodać sok z cytryny,gałkę muszkatołową, doprawić do smaku pieprzem i solą a na sam koniec dodać starty na tarce ser.
    Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować