Miała to być zupa fasolowa,ale najwidoczniej źle dobrałam proporcje wody do fasoli i szkoda mi później było dolewać wodę gdyż fasolka była taka 'smacznie' gęsta
Składniki:
•250 gram fasoli Jaś Kupiec
•3 małe pętka dobrej jakości cienkiej kiełbasy
•10 plastrów wędzonego boczku
•2 cebule
•marchewka
•opakowanie przecieru pomidorowego/500 g
•łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
•pieprz
•słodka papryka
•sól
•olej do smażenia
Fasolka prawie po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namaczamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę i płuczemy ją. Zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z drobno pokrojoną marchewką. Przyprawiamy do smaku i na małym ogniu gotujemy aż fasola będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy kolejno na patelni cebulę,kiełbasę i pokrojony w paski boczek. Przekładamy wszystko do fasoli. Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z pieczywem.
Komentarze