Fasolka prawie po bretońsku

0 (0 ocen)

Miała to być zupa fasolowa,ale najwidoczniej źle dobrałam proporcje wody do fasoli i szkoda mi później było dolewać wodę gdyż fasolka była taka 'smacznie' gęsta

Składniki:

  • •250 gram fasoli Jaś Kupiec
    •3 małe pętka dobrej jakości cienkiej kiełbasy
    •10 plastrów wędzonego boczku
    •2 cebule
    •marchewka
    •opakowanie przecieru pomidorowego/500 g
    •łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    •pieprz
    •słodka papryka
    •sól
    •olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka prawie po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy na noc. Następnego dnia odlewamy wodę i płuczemy ją. Zalewamy wodą i zagotowujemy wraz z drobno pokrojoną marchewką. Przyprawiamy do smaku i na małym ogniu gotujemy aż fasola będzie miękka. Co jakiś czas mieszamy. Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Podsmażamy kolejno na patelni cebulę,kiełbasę i pokrojony w paski boczek. Przekładamy wszystko do fasoli. Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować