Fasolka po portugalsku

0 (0 ocen)

Wyśmienita uczta dla smakoszy kuchni portugalskiej.

Składniki:

  • 80 dag żeberek pokrojonych na kawałki
    3 łyżki oliwy
    1 laska kiełbasy zwyczajnej pokrojonej w plasterki
    10 dag boczku
    1 posiekana cebula
    2 marchewki pokrojone w plasterki
    1 liść laurowy
    2 puszki czerwonej fasolki
    pół białej kapusty pokrojonej w paski
    sól

Fasolka po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zrumień na gorącej oliwie. Dopraw szczyptą soli, dodaj kiełbasę zwyczajną, boczek i cebulę. Wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj marchew i liść laurowy. Podlej wodą, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 5 min na małym ogniu. Następnie dodaj odsączoną z zalewy fasolę oraz kapustę, przykryj i duś ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy