Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne polskie danie w nowej odsłonie. Fasolkę wzbogaciłam mięsem mielonym i przyprawami. Podana z czarnym ryżem nabiera całkiem innego smaku.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka fasolki po bretońsku
    200 g mięsa mielonego
    ok. 1/2 szkl przecieru pomidorowego
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    świeża bazylia
    czarny ryż
    olej do smażenia
    sól
    ewentualnie parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku z mięsem i czarnym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone. Kiedy będzie już lekko przyrumienione dodajemy cebulę i przeciśnięty czosnek. Wlewamy fasolkę i dusimy przez kilkanaście minut. Doprawiamy przecierem pomidorowym i solą. Pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię. Gotową podajemy z ugotowanym czarnym ryżem i ewentualnie startym parmezanem. Danie jest pożywne i smaczne. Fasolka z puszki jest dość pikantna dlatego jej smak złagodziłam ryżem.

Porady

Przeciwnikom puszkowanych dań polecam użyć około 500 ml własnoręcznie przygotowanej fasolki po bretońsku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola Parmezan Przecier pomidorowy Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować