Fasolka po bretońsku z kiełbaskami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać następnie wrzucić do dużej miski i zalać wodą, która będzie wystawała ponad fasolę, zostawić na noc. Po nocy gdy wody ubędzie dolać tyle aby wystawało ponad fasolę 5 cm. Fasolę z zielem angielskim, liściem laurowym i wodą od moczenia gotować ok. 1-1,5 godz., zbierając szlam od czasu do czasu. Pod koniec gotowania fasoli, dodać 1 łyżkę soli.
Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać masło dodać cebulę, smażyć do miękkości. Kiełbaski sojowe przekroić wzdłuż i na plasterki. Następnie do cebuli dodać pokrojone kiełbaski chwilę smażyć. Do patelni dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier. Do patelni dodać ugotowaną fasolę z wodą, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Fasolę dusić, aż do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek. Ja nie zagęszczałam sosu, ponieważ nie było takiej potrzeby.
Komentarze