Fasolka po bretońsku z kiełbaskami sojowymi

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Wersja wegetariańska fasolki po bretońsku.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - fasola sucha średnia: 1 kilogram
    - pomidory w puszce: 2 sztuki
    - przecier pomodorowy 30 % (mały słoik): 0.5 sztuki
    - kiełbaski sojowe wędzone: 4 sztuki
    - cebula duża: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól do smaku: 1.25 łyżki
    - pieprz do smaku ok.: 5 szczypt
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - masło klarowane: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku z kiełbaskami sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać następnie wrzucić do dużej miski i zalać wodą, która będzie wystawała ponad fasolę, zostawić na noc. Po nocy gdy wody ubędzie dolać tyle aby wystawało ponad fasolę 5 cm. Fasolę z zielem angielskim, liściem laurowym i wodą od moczenia gotować ok. 1-1,5 godz., zbierając szlam od czasu do czasu. Pod koniec gotowania fasoli, dodać 1 łyżkę soli.
    Cebulę umyć, obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać masło dodać cebulę, smażyć do miękkości. Kiełbaski sojowe przekroić wzdłuż i na plasterki. Następnie do cebuli dodać pokrojone kiełbaski chwilę smażyć. Do patelni dodać pomidory pokrojone w kostkę i przecier. Do patelni dodać ugotowaną fasolę z wodą, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem. Fasolę dusić, aż do miękkości, pod koniec duszenia dodać rozgnieciony czosnek. Ja nie zagęszczałam sosu, ponieważ nie było takiej potrzeby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować