FASOLKA po BRETOŃSKU z dodatkiem kurczaka oraz szpinaku

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To pyszne, rozgrzewające i syte danie. Dobrze jest dodać np. pozostałość mięsa z pieczenia kurczaka bądź z gotowania rosołu, wówczas wzbogacamy smak.

  • 4 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg namoczonej fasoli " JAŚ "
    300 g kiełbasy
    300 g mięsa z kurczaka ( np. pozostałość mięsa z gotowania rosołu lub z pieczenia kurczaka )
    1 średnia cebulka
    puszka pomidorów bez skórki
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka mielonego kminku
    1 solidna łyżka majeranku
    sól, pieprz
    3 - 4 szklanki wody
    3 - 4 kosteczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    zasmażka do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku z dodatkiem kurczaka oraz szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną fasolę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Między czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojoną w pół talarki kiełbaskę. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebule oraz kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojone mięsko z kurczaka, pomidory z puszki oraz pozostałe składniki oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i na małym ogniu gotujemy jakieś 10 - 15 min. Pod sam koniec dodajemy zasmażkę i jeszcze z 5 min gotujemy i gotowe.

Porady

zamiast fasoli jaś możemy użyć fasoli z puszki wówczas skrócimy czas przygotowania całej potrawy a fasolkę dodajemy pod koniec gotowania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować