Fasolka po bretońsku w postaci zupy

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Kolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;)

  • 60 min

Składniki:

  • 200g wołowiny (karkówka, udziec)
    100g chorizo
    150g kiełbasy jałowcowej
    2 szklanki ugotowanej fasoli
    1 marchew
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 litr przecieru pomidorowego
    1 litr bulionu warzywnego
    2 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
    szczypta chili
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    świeżo mielony pieprz
    sól
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Fasolka po bretońsku w postaci zupy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę ok 2cm, obsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w plasterki chorizo i kiełbasę jałowcową, a następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać do mięsa. Marchew pokroić w półkrążki, wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut).
    Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu.
    Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Przecier pomidorowy Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować