Fasolka po bretońsku w 15 minut

  • wyświetlono: 269 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak to w sobotę nie chce się nic robić a tym bardziej jak świeci tak pięknie słoneczko. Ale dziś zrobiłam fasolkę po bretońsku która jest gotowa w zaledwie 15 minut. Mam nadzieję że spodoba wam się przepis i chętnie skorzystacie. Taka fasolka to dobre rozwiązanie dla zapracowanych.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 8 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

5 puszek fasoli grubej ( każda puszka 400 g po odlaniu zalewy 240 g ),

4 pętka kiełbasy śląskiej krótkiej,

2 łyżki oleju,

8 łyżek keczupu łagodnego,

2 łyżki majeranku,

1 łyżeczka cukru,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 szklanki gotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),

4 ziarenka ziela angielskiego,

2 liście laurowe,

1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka po bretońsku w 15 minut

  • fasolka1. Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w plastry kiełbasę dowolną i chwilę ją podsmażyć mieszając aby się nie przypaliła do dna garnka. Następnie wlać gotowaną wodę i dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą ( nie przesadzić przyprawą bo sól również jest w kiełbasie ), chwilkę pogotować.
  • fasolka2. Jak już kiełbasa z warzywami chwilę się pogotowała wsypać fasolę ( odlewając z niej wcześniej zalewę ), wsypać również majeranek, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu dodać keczup ( jeśli ktoś lubi na ostro to można dodać keczup pikantny ). Fasolka miała być z koncentratem pomidorowym ale że akurat nie miałam w domu dałam keczup i nie żałuję tej kombinacji.
  • fasolka3. Fasolkę z keczupem wymieszać i zagotować dodając pod koniec gotowania cukier, ziela angielskie oraz liście laurowe. Całość jeszcze chwilkę zagotować do pojawienia się ładnego koloru od keczupu oraz zabarwienia nim fasolki. Smak takiej fasolki jest słodko - kwaśny jak dla mojej rodziny rewelacja.
  • fasolka4. Taką fasolkę po bretońsku można podać z chlebem lub bułką. Zależy kto jak lubi, my lubimy bardzo aby w fasolce była zalewa właśnie taka jak u mnie na zdjęciach i zaznaczam to nie jest zupa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

fasolkaprzekąskaobiadfasolka po bretońsku

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie po żydowsku

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie po żydowsku

Dla smakoszy śledzi pod każdą postacią...

Fasolka i kalafior

Dodane przez: Gregorhspeed

Fasolka i kalafior

Do tego bułka tarta podsmażana...

Klasyczna fasolka szparagowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Klasyczna fasolka szparagowa

Nie potrafimy wyobrazić sobie sezonu...

Fasole batuta (Fasole bătută)

Dodane przez: Konkol Polny

Fasole batuta – rumuńska pasta z fasoli

Fasole batuta (Fasole bătută) czyli...

Orientalna fasolka szparagowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Orientalna fasolka szparagowa

Jak zwykle, gdy sezon trwa, to...

Śledzie po węgiersku

Dodane przez: Lidka Bawolska

Śledzie po węgiersku

Propozycja na przekąskę na każdą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE