Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Fasolka po bretońsku w wersji dla dorosłych. Ostry, wyrazisty smak. Dopełnieniem jest zapach jałowca i wędzonego sera. Pychota.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •500 g białej fasoli
    •3 białe cebule
    •olej rzepakowy do smażenia
    •250 kiełbasy jałowcowej
    •700 g przetarte pomidory z czosnkiem Passata
    •zioła prowansalskie
    •pieprz czarny świeżo mielony
    •1/4 łyżeczki chili
    •cukier i sól do smaku
    •żółty ser radamer wędzony
    •pokrojony gruby szczypior
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Fasolka po bretońsku na ostro z wędzonym radamerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć. Najlepiej przez noc. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W rondlu zeszklić na oleju rzepakowym, pokrojone w piórka cebule. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do rondla. Smażyć kilka minut. Dodać przetarte pomidory z czosnkiem, a następnie ugotowaną fasolę.
    Dodać zioła prowansalskie, chili i świeżo mielony czarny pieprz oraz cukier i sól do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.

    Podzielić na porcje do małych żaroodpornych naczyń. Każdą porcję posypać kilkoma łyżkami tartego wędzonego sera. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na czas rozpuszczenia się sera. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować