Nie lubię zup i rzadkich dań. Taka gęsta fasolka jest pyszna i rozgrzewająca
1 godz. 30 min
Składniki:
szklanka fasoli czerwonej, namoczona wcześniej i obgotowana, lub gotowa z puszki (w zależności ile czasu chcemy poświęcić na przygotowanie tego dania)
Laska kiełbasy podwawelskiej
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
szczypta pieprzu i soli
pół ostrej papryczki
łyżka oliwy do smażenia
3 kulki ziela angielskiego
Fasolka po bretońsku na mój sposób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na rozgrzanej oliwie obsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Gdy się podsmaży dodajemy fasolę, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. W razie potrzeby dodać trochę wody, Poddusić 5 min.
Komentarze