Fasolka po bretońsku gotowana na kostce wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam, przekładam do dużego garnka.
Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
W między czasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia, dodaję kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę.
Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania).
Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał.
Ewentualnie doprawiam do smaku.
Komentarze