FASOLKA PO BRETOŃSKU GOTOWANA NA KOSTCE WĘDZONEJ

0 (0 ocen)

  • 10 min

Swojska, dobra i pożywna.

  • 10 min

Składniki:

  • 50 dkg średniej fasoli Jaś,
    50 dkg ulubionej kiełbasy,
    30 dkg wędzonego boczku,
    średnia kostka wędzona,
    2 liście laurowe,
    słoiczek (tan większy) koncentratu,
    2 średnie cebule,
    2 łyżki majeranku,
    pieprz,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku gotowana na kostce wędzonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam, przekładam do dużego garnka.
    Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
    W między czasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
    Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia, dodaję kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
    Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę.
    Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania).
    Gotuję kolejną godzinę.
    Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał.
    Ewentualnie doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować