Fasolka po bretońsku

5 (143 ocen)

  • 60 min

Bardzo lubimy fasolkę i dlatego często ją gotuje :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 paczkę fasoli piękny jaś (dużej)
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    0,75 kg kiełbasy (rodzaj to wybór indywidualny) ja dodałam podwawelską
    0,35 kg boczku wędzonego
    1 łyżka mąki pszennej
    3 cebule duże
    sól, pieprz
    majeranek

Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie myjemy, wlewamy wodę i moczymy ją przez całą noc. Następnego dnia fasole gotujemy w wodzie. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, cebulę. Kiełbasę i cebule smażymy na małym ogniu razem z cebulką. Fasolka gdy jest już prawie dogotowana dodajemy kiełbasę z cebulą i boczek wędzony. Wlewamy koncentrat pomidorowy i przyprawy troszkę majeranku, soli i pieprzu. W 0,5 szklance wody rozrabiamy 1 dużą łyżkę mąki pszennej dobrze rozrobione wlewamy do fasoli aby zagęścić fasolkę. Gotujemy przez 10 minut.
  • 2. Smacznego :)

Porady

Kiełbasę można dodać dowolną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować