Fasolka po bretońsku

4.5 (144 ocen)

Idealna na ciepłą przekąskę czy też danie obiadowe.

Składniki:

  • 1/2 kg fasolki kolorowej lub białej
    2 cebule
    3 kawałki kiełbasy śląskiej
    1/2 kg boczku gotowanego
    3 ząbki czosnku
    przecier pomidorowy
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, magii,
    po pół łyżeczki oregano, majeranku i tymianku

    zasmażka:
    2 łyżki margaryny
    1 łyżka mąki pszennej
    0,5 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasola 1. Fasolę moczyć przez całą noc. Na drugi dzień dodać płaską łyżkę soli i gotować do miękkości w tej samej wodzie co się moczyła.
  • kiełbasa, boczek, cebula 2. Boczek, kiełbaskę i cebulę przysmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • dodać kiełbasę i boczek do fasoli 3. Przysmażony boczek, kiełbaskę i cebulę wraz z przyprawami dodać do miękkiej fasoli.
  • dodac koncentrat pomidorowy 4. Dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
  • zasmażka 5. Wykonać zasmażkę: tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę, smażyć kilka minut, wlać wodę, zagotować i dodać do fasoli, energicznie mieszając. Doprawić ponownie do smaku, zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować