Pyszna fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 12 min

Wersja bez wędzonego boczku, przez co mniej kaloryczna, a przepyszna!

  • 12 min

Składniki:

  • 500 g białej fasoli jaś
    400-500 g kiełbasy
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka majeranku
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pyszna fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc.
  • 2. Na następny dzień zagotować fasolkę w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodać liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli.
  • 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć nie dodając tłuszczu. Gdy kiełbasa się ładnie zarumieni, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Smażyć, aż się zeszkli. Na końcu dodać majeranek i tymianek oraz trochę znowu trochę soli (nie za dużo).
  • 4. Dodać wszystko do ugotowanej fasoli, łącznie z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Wszystko razem zagotować przez chwilę, następnie doprawić do smaku, głównie pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować