Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i sycąca zupka. Podajemy ją z dowolnym pieczywem. Można ją zrobić bardziej pikantną albo mniej, zależy kto jaką lubi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram fasoli Jaś
    250 gram boczku
    500 gram kiełbasy
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka chili ostra w proszku
    majeranek
    liść laurowy
    2 łyżki mąki
    2 łyżki śmietany 18 %
    olej do smażenia
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy przegotowaną wodą, tak aby była całkowicie przykryta, odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia odcedzamy, osączamy na sitku, po czym zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozcieramy z solą. Boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, lekko przysmażamy i dajemy do garnka z fasolą. Na tej samej patelni smażymy kiełbasę i boczek, dajemy do garnka. wrzucamy liść laurowy, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i chili, majerankiem.

    Gotujemy jeszcze pół godziny, pod koniec dodajemy przecier pomidorowy.

    Na sam koniec dajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody, zagotowujemy i zdejmujemy zupę z ognia.

    Podajemy z dowolnym pieczywem i posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola jaś Fasola Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować