Dzisiaj pyszna fasolka po bretońsku, danie jednogarnkowe, które uwielbiam. Fasolka to smak mojego dzieciństwa i wspomnienie babci krzątającej się po kuchni. Syci, smakuje wyśmienicie, czego można chcieć więcej.
1 godz. 30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g fasolki najlepiej Jaś
2 litry wody
pół łyżki soli
250 g chudego boczku
2 cebule
150 g kiełbasy
przecier pomidorowy lub sok pomidorowy (5 - 6 łyżek)
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
łyżka masła
maggi
sól, pieprz
olej
mąka
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać, zalać 2 litrami zimnej wody i pozostawić na noc. Następnego dnia gotować fasolę w tej samej wodzie Dodać do wody przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy oraz pół łyżki soli, wszystko wymieszać. Gotować do miękkości, odcedzić.
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miękkiej fasolki. Wszystko chwilkę poddusić - tak około 15 minut. Dodać sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy (5-6 łyżek). Doprawić solą, pieprzem, maggi, majerankiem według uznania. Na koniec zetrzeć czosnek, wszystko wymieszać.
Cebule pokroić w kostkę, dać na patelnię, dodać dużą łyżkę masła i olej (tak żeby cebulka mogła się udusić a nie spalić). Gdy jest już dobrze zrumieniona wsypać do niej mąkę i zrobić zasmażkę. Zasmażkę dodać do fasoli i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, gotowe.
Komentarze