Fasolka po bretońsku

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na to danie wymyśliłam sama. Fasolkę robię w każdą sobotę, bo moja rodzina ją wprostuwielbia. Jest bardzo dobra na zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 op. fasoli piękny jaś (dużej)
    1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
    skóra od boczku wędzonego
    1 kg kiełbasy zwyczajnej
    1/2 łyżki słodkiej papryki
    łyżka cukru
    3-4 cebule
    smalec
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie płuczemy, wlewamy wodę i moczymy przez noc. Na drugi dzień gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy
    skórkę z boczku i odrobiną soli.
  • 2. Kiełbasę kroimy w dużą kostkę, cebulę również. Na patelni roztapiamy smalec i podsmażamy na nim kiełbasę z cebulą.
  • Fasolka po bretońsku 3. Kiełbasę z cebulą przekładamy do miękkiej fasoli, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy cukrem i pieprzem do smaku. Gotujemy na wolnym
    ogniu, aż połowa sosu odparuje. Fasolka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przecier pomidorowy Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować