Fasolka po bretońsku

  • wyświetlono: 241 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszna fasolka po bretońsku, prosta w wykonaniu, rozgrzewająca, pachnąca majerankiem. W sam raz na obiad czy kolację.

aga3
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

400 gramów fasoli Jaś
Pół kg kiełbasy
2 duże cebule
300 gramów pieczarek
400 ml przecieru pomidorowego
Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz, sól, szczypta cukru, papryka słodka.

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka po bretońsku

  • 1. Fasolę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zmienić wodę, dodać do garnka ziele angielskie i liście laurowe i ugotować do miękkości.

    Kiełbasę pokroić w półplasterki i przysmażyć na patelni. Dodać pokrojone pieczarki. Na drugiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.

    Do miękkiej fasoli dodać kiełbasę z pieczarkami oraz cebulę. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, szczyptę cukru, słodką paprykę i majeranek.

    Dusić wszystko w garnku przez około 15 minut, często mieszając. Jeśli jest za gęste, dolać trochę przegotowanej wody. Jeśli jest za rzadkie, wyjąć trochę fasolki, rozgnieść widelcem na papkę i z powrotem wrzucić do garnka.

    Podawać ze świeżym pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

fasolaprzecier pomidorowyfasolka po bretońsku

Komentarze

Podobne przepisy

Fasola po bretońsku

Dodane przez: mariwanna

Fasola po bretońsku

Do garnka oprócz fasoli wrzuciłam...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: danusia19671

Fasolka po bretońsku

Uwielbiam fasolkę po bretońsku,...

Dodane przez: Karioka

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dzięki fasolce konserwowej czas...

Fasolka po bretońsku.

Dodane przez: AnetaZN

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Milena127

Fasolka po bretońsku

Pyszna, smaczna fasolka po bretońsku.Idealne...

image-0vx6mrk

Dodane przez: Di bloguje

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Czasami brakuje mi chęci lub czasu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE