1 kg fasoli Jaś
kiełbasa śląska 500 gram
boczek wędzony 500 gram
2 średnie marchewki
200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)
1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
sól do smaku
majeranek
1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej
kilka listków laurowych
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
2.Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę.
3.Kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
4.Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
5.Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Komentarze