Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca, smaczna fasolka po bretońsku.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fasoli Jaś
    kiełbasa śląska 500 gram
    boczek wędzony 500 gram
    2 średnie marchewki
    200 ml koncentratu pomidorowego (swojskiego)
    1 mała łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    pół łyżeczki kolorowego pieprzu (gnieciony w moździerzu)
    13 ziarenek ziela angielskiego (gniecione w moździerzu)
    sól do smaku
    majeranek
    1 łyżka kopiasta domowej domowej kostki rosołowej
    kilka listków laurowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0axk73j 1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości (ja fasolę gotuję w dwóch wodach, po zagotowaniu wodę zmieniam na świeżą).
  • Fasolka po bretońsku 2. Kiełbasę, boczek i marchew kroimy w kostkę.
  • Fasolka po bretońsku 3. Kostki boczku i kiełbasy smażymy na patelni bez tłuszczu.
  • Fasolka po bretońsku 4. Gdy fasola robi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, zgnieciony pieprz, paprykę, ziele angielskie, marchew, usmażony boczek i kiełbasę i kopiastą łyżkę domowej kostki rosołowej.
  • Fasolka po bretońsku 5. Gotujemy do chwili aż fasola będzie miękka i dodajemy garść majeranku i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Fasolka po bretońsku 6. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować