Fasolka po bretońsku

wyświetlono: 524 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Rozgrzewająca i syta, a do tego świetnie sprawdzi się na chłodne dni.

opublikowany: 07.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
    10 dag boczku
    10 dag kabanosów lub kiełbasy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    olej do smażenia
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    papryka wędzona
    majeranek
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie opłukać i namoczyć w wodzie na całą noc. Napęczniałą fasolę posolić, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować w tej samej wodzie aż do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Fasola przez cały czas powinna być przykryta wodą, w razie potrzeby należy dolać wrzątku. Cebulę, boczek i kabanosy pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do fasoli. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i gotować na wolny ogniu ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE