Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rozgrzewająca i syta, a do tego świetnie sprawdzi się na chłodne dni.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 30 dag fasoli Piękny Jaś
    10 dag boczku
    10 dag kabanosów lub kiełbasy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    olej do smażenia
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz
    papryka wędzona
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie opłukać i namoczyć w wodzie na całą noc. Napęczniałą fasolę posolić, dodać kilka ziaren ziela angielskiego oraz liść laurowy i gotować w tej samej wodzie aż do miękkości przez ok. 1-1,5 godziny. Fasola przez cały czas powinna być przykryta wodą, w razie potrzeby należy dolać wrzątku. Cebulę, boczek i kabanosy pokroić w kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do fasoli. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i gotować na wolny ogniu ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować