FASOLKA PO BRETOŃSKU

5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i pożywne danie dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli Jaś
    25 dag kiełbasy
    15 dag boczku surowego-wędzonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 pomidory
    1/2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek korzenia selera
    1 duża cebula
    natka pietruszki
    3 ząbki czosnku
    papryka słodka
    sól, pieprz
    majeranek,
    liść laurowy
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wypłukać, wsypać do garnka i zalać wodą tak aby wody byla ok 10 cm ponad powierzchnią fasoli. Pozostawić na noc.
  • 2. W następny dzień dodać przegotowanej wody, Dodać liść laurowy, odrobinę posolić. Gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Gdy fasola będzie już połmiękka dodać do niej obrane i pokrojone w kostkę lub talarki jarzyny : marchewkę, pietruszkę i selera.
  • 4. Cebulę i czosnek obrać pokroić na drobną kostkę podsmażyć na tluszczu, dodać do niej pokrojony boczek w kosteczkę i kiełbasę, lekko podsmażyć po czym dodać do fasolki.
  • 5. Skórkę z pomidorów naciąć, pomidory sparzyć wrzątkiem, sciągnąć. Pokroić na kawałki i dodać do fasolki. Dodać przecier, sól, pieprz, majeranek i paprykę słodką.
  • 6. Masło rozgrzać na patelni dodać mąkę, zrumienić energicznie mieszajac aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do zupy. Wszystko jeszcze razem chwilę pogotować. Fasolkę odstawić na kilka godzin aby wszystkie składniki się przegryzły. Podawać z bułeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować