Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać, wsypać do garnka i zalać wodą tak aby wody byla ok 10 cm ponad powierzchnią fasoli. Pozostawić na noc.
2.W następny dzień dodać przegotowanej wody, Dodać liść laurowy, odrobinę posolić. Gotować na wolnym ogniu.
3.Gdy fasola będzie już połmiękka dodać do niej obrane i pokrojone w kostkę lub talarki jarzyny : marchewkę, pietruszkę i selera.
4.Cebulę i czosnek obrać pokroić na drobną kostkę podsmażyć na tluszczu, dodać do niej pokrojony boczek w kosteczkę i kiełbasę, lekko podsmażyć po czym dodać do fasolki.
5.Skórkę z pomidorów naciąć, pomidory sparzyć wrzątkiem, sciągnąć. Pokroić na kawałki i dodać do fasolki. Dodać przecier, sól, pieprz, majeranek i paprykę słodką.
6.Masło rozgrzać na patelni dodać mąkę, zrumienić energicznie mieszajac aby nie powstały grudki. Zasmażkę dodać do zupy. Wszystko jeszcze razem chwilę pogotować. Fasolkę odstawić na kilka godzin aby wszystkie składniki się przegryzły. Podawać z bułeczką.
Komentarze