Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, zalewamy wodą na 12 godzin.
Odsączoną fasolę wkładamy do rosołu i gotujemy 20 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewki.
Cebulę kroimy w kostkę szklimy na oleju, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i smażymy na rumiano .
Do podgotowanej fasoli dokładamy mięso i marchewkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
2.Kiełbasę obieramy z osłonek,kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dokładamy do fasoli.
Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Wybieramy do miseczki trochę fasoli, najlepiej takiej,która już popękała, rozgniatamy ją widelcem i dodajemy z powrotem do garnka, w ten sposób zagęszczamy fasolkę unikając dodawania mąki.
Porady
Dodatek sporej ilości marchewki sprawia, że danie jest lżejsze i smaczne.
Komentarze