Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Danie jednogarnkowe, bardzo sycące.

Składniki:

  • 1,5 szklanki grubej fasoli
    1,5 litra rosołu (może być z kostki)
    0,5 kg szynki wieprzowej
    0,5 kg cienkiej kiełbasy(np śląska)
    3 marchewki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka ostra i słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy, zalewamy wodą na 12 godzin.
    Odsączoną fasolę wkładamy do rosołu i gotujemy 20 minut.
    W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę marchewki.
    Cebulę kroimy w kostkę szklimy na oleju, dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę i smażymy na rumiano .
    Do podgotowanej fasoli dokładamy mięso i marchewkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.
  • 2. Kiełbasę obieramy z osłonek,kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dokładamy do fasoli.
    Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
    Wybieramy do miseczki trochę fasoli, najlepiej takiej,która już popękała, rozgniatamy ją widelcem i dodajemy z powrotem do garnka, w ten sposób zagęszczamy fasolkę unikając dodawania mąki.

Porady

Dodatek sporej ilości marchewki sprawia, że danie jest lżejsze i smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować