Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie ,na drugi dzień odlać wodę (ja tak robię,ale wiem ,że niektórzy gotują w tej samej).Nalać nowej wody dodać liść laurowy,ziele angielskie,boczek,małą cebulę,sól i gotować do miękkości ok 1,5 h.Gdy fasola sie gotuje podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek po zrumienieniu dodajemy pokrojoną kiełbasę i szynkę i smażymy na złoto.Pod koniec gotowania fasolki dodajemy przecier pomidorowy,sól,pieprz ,magii,trochę cukru,dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą .Robimy zasmażke ale bardzo mało,ja osobiście nie lubię dominującego smaku zasmażki dodajemy do fasolki gotujemy jeszcze z 10,15 min.na koniec dodajemy sporo majeranku.
Smacznego
Porady
Można dodać więcej lub mniej przecieru pomidorowego,można też dodać pomidory w puszcze.
Komentarze