Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tradycyjna dobra fasola

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5kg fasoli piękny jaś,2 liście laurowe ,5 ziarenek ziela angielskiego,duża kiełbasa typu wodwawelska,kawałek szynki w kawałku(jakieś wędzonej),200gr.boczku,2 cebule,1ząbek czosnku,1łyżeczka cukru,3 łyzki przecieru pomidorowego,sól pieprz ,przyprawy typy magii,ziarenko smaku
    Zasmażka-łyżka mąki,łyzka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie ,na drugi dzień odlać wodę (ja tak robię,ale wiem ,że niektórzy gotują w tej samej).Nalać nowej wody dodać liść laurowy,ziele angielskie,boczek,małą cebulę,sól i gotować do miękkości ok 1,5 h.Gdy fasola sie gotuje podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek po zrumienieniu dodajemy pokrojoną kiełbasę i szynkę i smażymy na złoto.Pod koniec gotowania fasolki dodajemy przecier pomidorowy,sól,pieprz ,magii,trochę cukru,dodajemy podsmażoną cebulę z kiełbasą .Robimy zasmażke ale bardzo mało,ja osobiście nie lubię dominującego smaku zasmażki dodajemy do fasolki gotujemy jeszcze z 10,15 min.na koniec dodajemy sporo majeranku.
    Smacznego

Porady

Można dodać więcej lub mniej przecieru pomidorowego,można też dodać pomidory w puszcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować