Fasolka po bretońsku

2 (1 ocen)

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.

  • 10 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasola Jaś 50 dag
    kiełbasa śląska 40 dag
    boczek wędzony 10 dag
    włoszczyzna suszona 2 łyżki
    przecier pomidorowy (domowy) 500 ml
    czosnek 4 ząbki
    cebula 1 szt.
    pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna
    liść laurowy 3 szt.
    ziele angielskie 5-6 ziaren
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka
    sos sojowy ciemny 2 łyżki
    majeranek 1 łyżka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę, gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ugotowaną fasolkę podajemy z pieczywem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować