Fasolka po bretońsku

5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To bardzo sycace jednogarnkowe danie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g suchej białej fasoli
    250g kiełbasy wieprzowej wędzonej
    250 g wedzon3go boczku
    2 ząbki czosnku
    3 cebule
    1 duży 200 g koncentrat pomidorowy
    sól. Pieprz majeranek
    5 kulek ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Mozna takze ugotowac fasole w szybkowarze .
  • 2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą. Cebule i czosnek pokroić i także podsmażyć, dodać do fasoli. Całość gotować ok 10 minut.
  • 3. Następnie dodać koncentrat i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem i majerankiem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podana na gorąco z chlebem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować