Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Mozna takze ugotowac fasole w szybkowarze .
2.Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą. Cebule i czosnek pokroić i także podsmażyć, dodać do fasoli. Całość gotować ok 10 minut.
3.Następnie dodać koncentrat i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem i majerankiem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podana na gorąco z chlebem. Smacznego!
Komentarze