Fasolka po bretońsku

  • wyświetlono: 473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

To bardzo sycace jednogarnkowe danie.

MagdalenaS
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

400 g suchej białej fasoli
250g kiełbasy wieprzowej wędzonej
250 g wedzon3go boczku
2 ząbki czosnku
3 cebule
1 duży 200 g koncentrat pomidorowy
sól. Pieprz majeranek
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
Olej

Sposób przygotowania przepisu:

Fasolka po bretońsku

  • 1. Fasolę zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, wlać świeżej wody, dodać 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy i gotować pod przykryciem przez około 1 i 1/2 godziny do miękkości. Mozna takze ugotowac fasole w szybkowarze .
  • 2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i przysmażyć na niewielkiej ilości oleju. (Można nie dodawać oleju, jeśli boczek lub kiełbasa są tłuste). Dodać do garnka z fasolą. Cebule i czosnek pokroić i także podsmażyć, dodać do fasoli. Całość gotować ok 10 minut.
  • 3. Następnie dodać koncentrat i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku sola pieprzem i majerankiem. Fasolka po bretońsku najlepiej smakuje podana na gorąco z chlebem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupafasolka po bretońskuFasolę Jaś

Komentarze

Podobne przepisy

Fasola po bretońsku

Dodane przez: mariwanna

Fasola po bretońsku

Do garnka oprócz fasoli wrzuciłam...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: danusia19671

Fasolka po bretońsku

Uwielbiam fasolkę po bretońsku,...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Milena127

Fasolka po bretońsku

Pyszna, smaczna fasolka po bretońsku.Idealne...

Dodane przez: Karioka

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dzięki fasolce konserwowej czas...

Fasolka po bretońsku.

Dodane przez: AnetaZN

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową...

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Fasolka po bretońsku z pieczarkami

Fasolę po bretońsku uwielbiałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE