Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Raz na jakiś czas nachodzi ochota na.. fasolkę ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250g boczku wędzonego
    600g wieprzowiny (szynka, łopatka)
    250g żeberek
    400g fasoli Jaś (Kupiec)
    1 marchew
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    majeranek, oregano, chilli suszone, papryka słodka mielona
    3 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu
    odrobina wody
    sól
    pieprz
    szczypta mielonego ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy wodą i moczymy dzień wcześniej.
  • 2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, pokrojoną w kostkę marchewkę i żeberka.
  • 3. Mięso kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smażymy.
  • 4. Do gotującej się fasolki dodajemy podsmażone mięsa, pokrojony czosnek, majeranek, oregano, chilli i paprykę słodką. W razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy pod przykryciem około godzinę. Wyjmujemy żeberka, oddzielamy mięso od kości. Mięso dorzucamy do garnka.
  • 5. Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim W słoiczku lub kubku mieszamy mąkę z koncentratem i odrobiną wody, dolewamy do fasolki i dokładnie mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować