Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wodą i moczymy dzień wcześniej.
2.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy fasolę, pokrojoną w kostkę marchewkę i żeberka.
3.Mięso kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smażymy.
4.Do gotującej się fasolki dodajemy podsmażone mięsa, pokrojony czosnek, majeranek, oregano, chilli i paprykę słodką. W razie potrzeby dolewamy wody i gotujemy pod przykryciem około godzinę. Wyjmujemy żeberka, oddzielamy mięso od kości. Mięso dorzucamy do garnka.
5.Doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim W słoiczku lub kubku mieszamy mąkę z koncentratem i odrobiną wody, dolewamy do fasolki i dokładnie mieszamy.
Komentarze