Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Fasolka po bretońsku

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 500 g fasoli (Piękny Jaś)
    - 1 passata pomidorowa z ziołami i czosnkiem,
    - 1 większa czerwona cebula,
    - 6 pieczarek,
    - 2 długi kiełbasy podwawelskie (min. 95% mięsa),
    - kawałek boczku,
    - 3 ziarenka ziela angielskiego,
    - 3 liście laurowe,
    - majeranek, sól, pieprz, odrobina curry, ew. ketchup (do smaku zamiast cukru).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy zimną wodą na noc. Następnego dnia odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą tak ok. 10 cm nad fasolą, dodajemy łyżkę soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Następnie odcedzamy wodę zostawiamy tylko odrobinę (reszty nie wylewamy może się przydać do rozcieńczenia fasolki). Boczek podsmażamy z kiełbaską, do zarumienienia, dodajemy do fasolki. Cebulkę kroimy w kostkę dusimy do miękkości na oleju, pod koniec dodajemy pieczarki pocięte w plasterki. Dusimy do miękkości, lekko solimy i pieprzymy, nadmiar wody odlewamy. Do fasolki dodajemy cebulę i pieczarki, zalewamy passatą, mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku curry, sól, pieprz, majeranek. Ewentualnie dosładzamy cukrem, ja użyłam odrobiny ketchupu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować