Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy zimną wodą na noc. Następnego dnia odcedzamy ją, zalewamy świeżą wodą tak ok. 10 cm nad fasolą, dodajemy łyżkę soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka liści laurowych. Gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Następnie odcedzamy wodę zostawiamy tylko odrobinę (reszty nie wylewamy może się przydać do rozcieńczenia fasolki). Boczek podsmażamy z kiełbaską, do zarumienienia, dodajemy do fasolki. Cebulkę kroimy w kostkę dusimy do miękkości na oleju, pod koniec dodajemy pieczarki pocięte w plasterki. Dusimy do miękkości, lekko solimy i pieprzymy, nadmiar wody odlewamy. Do fasolki dodajemy cebulę i pieczarki, zalewamy passatą, mieszamy, podgrzewamy i doprawiamy do smaku curry, sól, pieprz, majeranek. Ewentualnie dosładzamy cukrem, ja użyłam odrobiny ketchupu.
Komentarze