Fasolka po Bretońsku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Rozgrzewająca potrawa na chłodne dni ;) lecz niestety dla niektórych będzie za ciężka ;)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0.5 KG FASOLI BIAŁEJ DUŻEJ ( MOŻE BYĆ mniej )
    1 pomidor
    2 długie kiełbasy
    1 cebula
    1,5 słoika koncentratu pomidorowego
    Papryka słodka i ostra
    majeranek.pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę należy wcześniej namoczyć aby szybciej się ugotowała.

    Do nie wysokiego garnka wlać wody , wsypać fasolę , posolić , dodać 4 listki liścia laurowego i 4 ziarenka ziela angielskiego, gotować do momentu gdy fasola nie będzie miękka
    .
    W tym czasie podsmażyć w kostkę pokrojoną kiełbasę , dodać do niej cebulę pokrojona w kostkę i pomidory .

    Podsmażać , dodając szczyptę papryki słodkiej i ostrej .Gdy fasola jest już miękka , dodać do niej podsmażoną kiełbasę .

    Pomieszać , chwilkę niech się zagotują te składniki , koncentraty rozrobić z nie wielką ilością wody i wlać do gotującej się fasolki ,
    jak będzie za mało gęsta można zaklepać ją mąką .

    Doprawić do smaku(szczypta majeranku , natka pietruszki , pieprz , sól )

Porady

Ja ROBIĘ ją na bardzo pikantną potrawę i polecam ją na zimne dni ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować