Rozgrzewająca potrawa na chłodne dni ;) lecz niestety dla niektórych będzie za ciężka ;)
1 godz. 40 min
Składniki:
0.5 KG FASOLI BIAŁEJ DUŻEJ ( MOŻE BYĆ mniej )
1 pomidor
2 długie kiełbasy
1 cebula
1,5 słoika koncentratu pomidorowego
Papryka słodka i ostra
majeranek.pieprz
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę należy wcześniej namoczyć aby szybciej się ugotowała.
Do nie wysokiego garnka wlać wody , wsypać fasolę , posolić , dodać 4 listki liścia laurowego i 4 ziarenka ziela angielskiego, gotować do momentu gdy fasola nie będzie miękka
.
W tym czasie podsmażyć w kostkę pokrojoną kiełbasę , dodać do niej cebulę pokrojona w kostkę i pomidory .
Podsmażać , dodając szczyptę papryki słodkiej i ostrej .Gdy fasola jest już miękka , dodać do niej podsmażoną kiełbasę .
Pomieszać , chwilkę niech się zagotują te składniki , koncentraty rozrobić z nie wielką ilością wody i wlać do gotującej się fasolki ,
jak będzie za mało gęsta można zaklepać ją mąką .
Komentarze