FASOLKA PO BRETOŃSKU

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i pożywne danie - fasolka po bretońsku gotowana na kościach wędzonych.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag średniej fasoli Jaś,
    50 dag ulubionej kiełbasy,
    30 dag wędzonego boczku,
    średnia kostka wędzona,
    2 liście laurowe,
    słoik koncentratu pomidorowego,
    2 średnie cebule,
    2 łyżki majeranku,
    pieprz,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
    Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
    W międzyczasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
    Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
    Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.
    Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować