FASOLKA MOJEGO SZYMONKA

0 (0 ocen)

  • 1 min

Mój synuś mogłby ją jeść codziennie :-))

  • 1 min

Składniki:

  • 40 dag fasoli "Jaś"
    3 cebule
    1 kiełbasa biała parzona
    1 kiełbasa śląska
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki
    2 łyżki musztardy ( ja daję miodową)
    1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku

Fasolka mojego szymonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewam wrzątkiem i zostawiam do ostygnięcia. Zlewam wodę i jeszcze raz zalewam 1,7 l wrzątku. Gotuję ok. 40 minut do 1 godziny. W tym czasie podsmażam cebule z kiełbasą, aż się ładnie zezłocą. Posypuję mąką i mieszam, aby wszystko się połączyło. Do fasoli dodaję przyprawy i koncentrat. Gotuję jeszcze jakieś 20 minut (chyba, że fasola jest jeszcze twarda. Wtedy wiadomo, że dłużej). Łączę wszystko z zasmażoną z mąką kiełbasą i cebulą. Posypuję pietruszką.

Komentarze

Podobne przepisy