fasolka Jaś w pomidorach na wiejskiej kiełbasie

0 (0 ocen)

fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • fasola Jaś 1/2 kg, woda 3 litry, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, kiełbasa wiejska 6 sztuk, cebula 1 sztuka, smalec 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, koncentrat pomidorowy 200 gram, kucharek - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, majeranek 2 łyżki, mięso wieprzowe 30 dag

Fasolka jaś w pomidorach na wiejskiej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać..... fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut
  • etap przygotowania 2. na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek
  • etap przygotowania 3. dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty
  • etap przygotowania 4. przełożyć wszystko do fasoli i zagotować
  • etap przygotowania 5. do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy