Fasolka góralska

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smakuje inaczej niż tradycyjna,ma wyrazisty góralski smak!

  • 50 min

Składniki:

  • Pół opakowania fasolki "mały Jaś", 0,5 kg kiełbasy wiejskiej lub domowej, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, pół słoiczka przecieru pomidorowego, 5 łyżek oleju, majeranek, sól, pieprz, kostka rosołowa, mąka, przyprawa do fasolki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Fasolkę namaczamy na noc, dzień przed gotowaniem żeby rozmiękła. Dolewamy wody do garnka w którym była fasolka, dodajemy kostkę rosołową,ziele angielskie, listki laurowe i majeranek. Gotujemy aż fasolka będzie ugotowana na al dente. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy do miękkości.
    2. Kiełbasę kroimy w pół księżyce i smażymy na oleju na rumiano. Dodajemy do fasolki.
    3. Zasmażka: Do tłuszczu pozostałego z kiełbasy dajemy mąkę i energicznie mieszamy żeby nie było grudek- wlewamy do fasolki tyle żeby była gęściejsza.
    4. Przyprawiamy przyprawą do fasolki, solą i pieprzem tak żeby miała ostrzejszy smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować