Fasolka duszona z ryżem

0 (0 ocen)

  • 5 min

Doskonała szybka potrawa na letni obiad lub na zimno do pracy.

  • 5 min

Składniki:

  • 20 dkg dowolnej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
    30 g ryżu
    1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
    ząbek czosnku pokrojony w plasterki
    1-2 kawałki suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
    łyżeczka oliwy
    przyprawy: pieprz, sól, czubrica

Fasolka duszona z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. fasolkę, cebulę, czosnek, ryż wrzucamy do rondla, podlewamy wodą tak aby przykryła w połowie wszystkie składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy często mieszając / ok. 10 min. /
    gdy fasolka i ryż będą już miękkie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, łyżeczkę oleju i przyprawy
    całość chwilkę dusimy i potrawa już jest gotowa

Porady

Wykorzystałam fasolkę fioletową, która ma bardzo delikatny smak i piękny kolor przed ugotowanie, co pokazałam na zdjęciu, ale może być każdy inny gatunek

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy