Fasolka „a la brettone”

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie podobne do francuskiego cassoulet,jednak mniej pracochłonne,a równie smaczne.Pamiętajmy,że rośliny strączkowe są cennym źródłem wartościowego białka, błonnika i żelaza.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola jaś: 1 kilogram
    - koncentrat pomidorowy( mały) (koncentrat 30 %): 5 łyżek
    - kiełbasa wędzona: 0.5 kilograma
    - boczek surowy wędzony chudy: 8 plastrów
    - cebula biała: 1 sztuka
    - mąka pszenna (np. tortowa ): 3 łyżki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie, ziarenka: 3 sztuki
    - majeranek: 3 łyżki
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - cząber: 0.5 łyżeczki
    - papryka ostra w proszku: 0.5 łyżeczki
    - woda: 5 litrów
    - oliwa: 3 łyżki
    - cukier drobny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka „a la brettone” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasolusia 1. Fasolę wypłukać i włożyć do dużego garnka,zalać 3 litrami wody.Odstawić na 12 godzin
  • fasola 2. Zlać wodę z fasoli.Fasolę włożyć do garnka z 2 litrami wody.dodać ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,paprykę,cząber,vegetę.Gotować 90 minut.
  • kiełbasa 3. Obrać cebulę,drobno posiekać,zeszklić na oliwie.Boczek pokroić w małe kawałki,a kiełbasę w kostkę.Podsmażyć wraz z cebulą na patelni.Składniki wrzucić do garnka z fasolą.
  • fasolka juz red 4. Po 90 minutach gotowania fasolki dodać koncentrat pomidorowy i majeranek.
  • fasolka juz red 5. W szklance roztrzepujemy mąkę z wodą,dodajemy do potrawy,zagęszczamy w ten sposób już prawie gotową fasolkę.Gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak.
  • fasolka po bretonsku 6. Smakujemy fasolkę,ewentualnie doprawiamy solą (można dodać też odrobinę cukru i majeranku).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Fasola jaś Kiełbasa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować