Danie podobne do francuskiego cassoulet,jednak mniej pracochłonne,a równie smaczne.Pamiętajmy,że rośliny strączkowe są cennym źródłem wartościowego białka, błonnika i żelaza.
Fasolka „a la brettone” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wypłukać i włożyć do dużego garnka,zalać 3 litrami wody.Odstawić na 12 godzin
2.Zlać wodę z fasoli.Fasolę włożyć do garnka z 2 litrami wody.dodać ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,paprykę,cząber,vegetę.Gotować 90 minut.
3.Obrać cebulę,drobno posiekać,zeszklić na oliwie.Boczek pokroić w małe kawałki,a kiełbasę w kostkę.Podsmażyć wraz z cebulą na patelni.Składniki wrzucić do garnka z fasolą.
4.Po 90 minutach gotowania fasolki dodać koncentrat pomidorowy i majeranek.
5.W szklance roztrzepujemy mąkę z wodą,dodajemy do potrawy,zagęszczamy w ten sposób już prawie gotową fasolkę.Gotujemy jeszcze chwileczkę by utraciła mączny smak.
6.Smakujemy fasolkę,ewentualnie doprawiamy solą (można dodać też odrobinę cukru i majeranku).
Komentarze