Fasola po bretońsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo smaczna, rozgrzewająca potrawa.

  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola biała "Jaś" (ok. 500-600 gram.): 1 opakowanie
    - kiełbasa: 500 gramów
    - boczek: 300 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - ketchup: 3 łyżki
    - smalec: 1 łyżka
    - sól, pieprz, mielona ostra papryka: 1 szczypta

Fasola po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przebrać, namoczyć (min.1h, najlepiej zostawić na noc). Następnie ugotować z boczkiem.
  • 2. Kiełbasę obrać (ja wybieram podwawelską), pokroić w plasterki i usmażyć na smalcu lub innym tłuszczu.
  • 3. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę, oraz ewentualnie pokrojony boczek.
  • 4. Przyprawić koncentratem, ketchup’em oraz przyprawami. Uwaga z ostrą papryką! Lepiej dodać naprawdę szczyptę niż przesadzić z jej ilością! Fasolka bez ostrej papryki jest tak samo dobra:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy