Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie

0 (0 ocen)

  • 18 godz. 20 min

Troszkę poczytałem na temat fasoli adzuki. Fasola wzmacnia funkcje nerek. Posiada silne właściwości odtruwające. Stosowana jest do usuwania nadmiernej wilgotności w organizmie. Wywar z gotowanej fasoli, 100 ml dziennie, stanowi idealny środek na zapalenie nerek.

  • 18 godz. 20 min

Składniki:

  • 250g fasoli adzuki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 papryki czerwone
    1 szklanka passaty pomidorowej
    olej rzepakowy do smażenia
    3 pętka wędzonych frankfurterek
    1 szczypta kozieradki
    1 szczypta mielonej czerwonej papryki
    1 szczypta wędzonej mielonej papryki
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola adzuki w paprykowo pomidorowym sosie 1. Fasolę moczymy przez 12 godzin. Odsączamy.

    Przez godzinę (w proporcji 1:5- jedna część fasoli, 5 części wody) gotujemy, wywar zlewamy, fasolę ponownie zalewamy i gotujemy do jej miękkości. Odsączamy.

    Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min.

    Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy, cały czas mieszając.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować