Farszyk w chrupiącej skórce

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 40 min

przepis idealny na świąteczny stół. Na pewno goście będą mile zaskoczeni

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 udek
    natka pietruszki lub selera
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko
    1 cebula
    sól, pieprz
    domowa przyprawa uniwersalna
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    gałązka świeżego rozmarynu

    Glazurka:
    4 łyżki oleju
    2 łyżki gorącej wody
    1 kostka rosołowa (u mnie pieczeniowa)
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    1,5 łyżki miodu (u mnie lipowy)
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Farszyk w chrupiącej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Z udek zdejmujemy skórę i oddzielamy mięso od kości.
    Mięso przepuszczamy przez maszynkę i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Dodajemy natkę, bułkę tartą, jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
  • farsz w skórce 2. Całość mieszamy i formujemy kulki, które zawijamy w skórkę zdjętą z udek.
  • obsmażamy 3. Obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanym oleju. Kładziemy najpierw dolną stroną, żeby podczas smażenia się nie rozłożyły.
  • gotowe do pieczenia 4. Obsmażamy z każdej strony na rumiano i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy gałązkę świeżego rozmarynu i polewamy glazurą.
  • glazurka 5. Glazura:
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na min. 10 min do połączenia się smaków.
  • 6. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 40 minut.

Porady

Gałązkę rozmarynu też polać glazurką, żeby się nie spalił

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Glazura Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować