Farszyk w chrupiącej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek zdejmujemy skórę i oddzielamy mięso od kości.
Mięso przepuszczamy przez maszynkę i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Dodajemy natkę, bułkę tartą, jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę.
2.Całość mieszamy i formujemy kulki, które zawijamy w skórkę zdjętą z udek.
3.Obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanym oleju. Kładziemy najpierw dolną stroną, żeby podczas smażenia się nie rozłożyły.
4.Obsmażamy z każdej strony na rumiano i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy gałązkę świeżego rozmarynu i polewamy glazurą.
5.Glazura:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na min. 10 min do połączenia się smaków.
6.Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 40 minut.
Porady
Gałązkę rozmarynu też polać glazurką, żeby się nie spalił
Komentarze