Farmerska

0 (0 ocen)

Pizza z jajkiem?? no pewnie !!! Smakuje wybornie :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    200 ml ciepłego mleka
    1 plaska łyżka cukru
    2 większe szczypty soli
    35 g drożdży świeżych (pokruszone)
    400 g mąki
    4 łyżki oleju

    Wypełnienie:
    200-300 g kiełbasy ( np.śląskiej)
    200-300 g boczku wędzonego
    1/2 -3/4 puszki kukurydzy
    1/2 koncentratu pomidorowego
    4 duże cebule
    6 jajek
    1 kulka mozzarelli

Farmerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę.
    Dodać resztę składników. Wyrobić jędrne ciasto.
    Uformować kulę. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • image-1rr2qvg 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, ułożyć na blaszce i posmarować koncentratem
  • 3. cebulę obierz, pokrój w cienkie pół plasterki, przesmaż do zeszklenia na leju. Przestudz
  • image-0nphptl 4. Na ciasto z koncetratem wyłóż cebulę
  • image-1wlre62 5. Kukurydzę
  • image-2ay3ta4 6. Pokrrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną plastry
  • image-0m4378x 7. Na całość zetrzec mozzarellę na małych oczkach
  • 8. Piec w 180 stopniach ok 30 min
  • 9. 10 min przed końcem wbić jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy