Farinata z pomidorami i czarnuszką

0 (0 ocen)

Farinata , to nic innego, jak tradycyjny włoski placek, który przygotowuje się na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem wody i oliwy z oliwek. Moja wersja jest nieco inna, ponieważ do mojej farinaty użyłam ugotowaną, zblendowaną ciecierzycę. Całość wzbogaciłam warzywami i prozdrowotną czarnuszką

Składniki:

  • Składniki:
    -1 szklanka suchej ciecierzycy
    -1,5 szklanki wody
    -3 małe jajka
    -3 ząbki czosnku
    -2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego
    -3 łyżki mąki z ciecierzycy (zmiksowałam w młynku ciecierzycę)
    -1 pomidor
    -1 mała cebula
    -2 łyżeczki czarnuszki
    -1 łyżeczka soli himalajskiej
    -2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Dania główne

Farinata z pomidorami i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farinata z pomidorami i czarnuszką 1. -ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę, do garnuszka nalewamy nową, dodajemy liść laurowy i gotujemy ciecierzycę do miękkości
    -ugotowaną ciecierzycę studzimy
    -czosnek, cebulę obieramy i kroimy
    -ciecierzycę łączymy z warzywami i jajka, dodajemy wodę i dokładnie blendujemy
    -na koniec dodajemy mąkę oraz masło i dokładnie mieszamy
    -rozgrzewamy piekarnik do 160C
    -patelnię natłuszczamy masłem klarowanym i przekładamy całą masę
    -pieczemy 1h

    Smacznego i na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować