Farfelki - czyli inna zacierka

4.5 (162 ocen)

  • 5 min

Żydowskie Farfelki robi się zupełnie tak jak zacierkę tyle , że na jajkach .

  • 5 min

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jajka
    ok 2 szklanek mąki ( zależy od wielkości jajek )
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Kluski Zacierki Przystawki

Farfelki - czyli inna zacierka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść twarde ciasto z jajek , mąki i soli ( wsypując najpierw 1,5 szklanki mąki - a potem w miarę potrzeb podsypując resztą ).Albo zostawić ciasto by obeschło i potem ucierać na tarce na grubych oczkach - albo tak jak ja robię rwać malutkie zacierki. Zostawić na omączonej tacce do lekkiego obeschnięcia. Zagotować osoloną wodę i wrzucać na wrzątek kluseczki. Gotować ok 10 minut. Odcedzić .
    Podawać jako dodatek do zup lub na mleku jako danie śniadaniowe, lub np okraszone tłuszczem np z obgotowaną kiszoną kapustą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Żydowska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować