Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron w tym pysznym, kremowym sosie zachwycie i dużych i małych.

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g makaronu farfalle
    450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
    100 g sera gorgonzola
    100 ml śmietany kremówki 30%
    1 pojedyncza pierś z kuczaka
    1 średnia cebula
    3 ząbki czosnku
    1 szczypta soli
    1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    2 łyżki twardego sera (u mnie Stary Olęder)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do miękkości. Dodać zamrożony szpinak i smażyć do odmrożenia i odparowania wody. Dodać ser gorgonzolę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową oraz łyżkę masła. Smażyć do rozpuszczenia się sera. Dodać śmietanę kremówkę i gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z gorącym sosem. Podawać posypany twardym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować