Bardzo smaczna zapiekanka dla wielbicieli makaronu. Danie jest sycące i bardzo smaczne!
1 godz. 30 min
Składniki:
400 g makaronu Farfalle
500 g mięsa mielonego np. karkówki
pół dużej cebuli
średnia marchewka
3 średnie pomidory
3 średnie pieczarki
2 ząbki czosnku
łyżeczka posiekanej papryczki chili
słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżeczka cukru
kulka mozzarelli
100 g sera żółtego
olej do smażenia
sól
pieprz
suszona bazylia i oregano
zioła prowansalskie
Farfalle zapiekane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al-dente. Przepłukujemy wodą by się nie skleił
2.Sos:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju razem z chili. następnie dodać startą na małych oczkach marchewkę. Gdy się lekko podsmaży podlać szklanką bulionu lub wody z 1/2 kostki rosołowej. Poddusić kilka minut.
3.W tym czasie obrane pomidory pokroić w kostkę, a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Dusić kilka minut, następnie dodać mięso.
4.Gdy mięso się poddusi dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego i redukujemy sos jeżeli wyszedł dość wodnisty. Na koniec przyprawiamy cukrem, solą pieprzem i przyprawami wg uznania.
5.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian makaron i sos. Na każdą warstwę sosu sypiemy trochę startego żółtego sera. Powinno wyjść 3 warstwy. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i ser żółty.
6.Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.
Porady
Zamiast karkówki można użyć innego mięsa np. z indyka lub wołowiny.
Komentarze