Farfalle zapiekane z sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna zapiekanka dla wielbicieli makaronu. Danie jest sycące i bardzo smaczne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu Farfalle
    500 g mięsa mielonego np. karkówki
    pół dużej cebuli
    średnia marchewka
    3 średnie pomidory
    3 średnie pieczarki
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka posiekanej papryczki chili
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    łyżeczka cukru
    kulka mozzarelli
    100 g sera żółtego
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    suszona bazylia i oregano
    zioła prowansalskie

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Farfalle zapiekane z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al-dente. Przepłukujemy wodą by się nie skleił
  • 2. Sos:
    Cebulę posiekać i zeszklić na oleju razem z chili. następnie dodać startą na małych oczkach marchewkę. Gdy się lekko podsmaży podlać szklanką bulionu lub wody z 1/2 kostki rosołowej. Poddusić kilka minut.
  • 3. W tym czasie obrane pomidory pokroić w kostkę, a pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sosu. Dusić kilka minut, następnie dodać mięso.
  • 4. Gdy mięso się poddusi dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego i redukujemy sos jeżeli wyszedł dość wodnisty. Na koniec przyprawiamy cukrem, solą pieprzem i przyprawami wg uznania.
  • 5. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian makaron i sos. Na każdą warstwę sosu sypiemy trochę startego żółtego sera. Powinno wyjść 3 warstwy. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i ser żółty.
  • 6. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.

Porady

Zamiast karkówki można użyć innego mięsa np. z indyka lub wołowiny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kokardki (farfalle) Makaron Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować