Farfalle z sosem serowo- szpinakowym i kurczakiem

4.49 (183 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste i pyszne danie. Idealne na rocznicową kolację :)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron farfalle: 500 gramów
    - szpinak mrożony paczka: 300 gramów
    - śmietana 30 %: 200 mililitrów
    - pierś z kurczaka pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - ser żółty tarty: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Farfalle z sosem serowo- szpinakowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron. W tym czasie gotujemy na małym ogniu śmietankę i rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem (ew. sokiem z cytryny i niewielką ilością gałki muszkatołowej), dodajemy ser i w razie potrzeby rozrzedzamy mlekiem. Uważamy z solą, gdyż szpinak "oddaje" ją dopiero pod koniec gotowania, poza tym sam ser będzie słony. Doprowadzamy do wrzenia.
  • 2. Na patelni smażymy pokrojoną przyprawioną, pierś, lekko rumienimy.
  • 3. Makaron polewamy sosem, obok lub na wierzch kładziemy usmażoną pierś z kurczaka. Dekorujemy listkiem bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować