Farfalle w sosie pieczarkowym z wódką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis jest wyjątkowy dzięki dodaniu wódki, która dodaje niepowtarzalnego smaku. Potrawa szybka w przygotowaniu, idealna dla studentów :)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    • 500g makaronu farfalle (kokardki)
    • 1 cebula
    • ok. 200g pieczarek
    • olej do smażenia
    • 100g szynki pokrojonej w kostkę
    • 100ml wódki
    • kwaśna śmietana
    • 40g startego parmezanu
    • szczypiorek
    • zioła prowansalskie
    • pieprz
    • sól

Farfalle w sosie pieczarkowym z wódką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al Dente w osolonej wodzie z łyżką oleju. Obrać cebulę i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na patelni. Zeszklić cebulę, podsmażyć szynkę, dodać grzyby i dusić klika minut. Wlać wódkę, zagotować. Dodać śmietanę, gotować do momentu aż sos uzyska kremową konsystencję (6-8min). Połowę parmezanu dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Makaron odcedzić, zalać zimną wodą. Podawać posypane parmezanem oraz posiekanym szczypiorkiem ( szczypiorek również można dodać do sosu ).

Porady

Jeśli nie mamy kokardek możemy użyć innego makaronu. Ja użyłam świderków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy