Farfalle w sosie kurkowym ze schabem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ekspresowe i łatwe danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente (nie znoszę rozciapanych klusek).

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 250 g świeżych kurek
    250 g włoskiego makaronu farfalle
    350 g schabu
    200g śmietanki 30 %
    1 duża cebula
    2 łyżki prawdziwego masła
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Farfalle w sosie kurkowym ze schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie oczyścić (najlepiej pędzelkiem), a następnie szybko przepłukać pod wodą. Nie należy za długo ich moczyć, aby nie nasiąknęły wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Większe kurki pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurki i chwilę je smażyć.
    Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę i dołożyć do kurek, smażyć aż cebulka się zrumieni.
    W międzyczasie schab umyć i pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć go na suchej (drugiej) patelni aż nabierze złotego koloru. Schab przełożyć n patelnię z cebulą i kurkami, patelnię od schabu deglasować 0.5 l zimnej wody, a następnie płyn wlać do patelni ze schabem, grzybami i kurkami., dodać sól i pieprz.Dusić na małym ogniu, aż schab będzie miękki. Następnie dodać śmietankę i zredukować ją aż sos stanie się gęsty, na końcu dodać do sosu natkę pietruszki. Makaron ugotować al'dente i gorący wymieszać z sosem (nie płukać makaronu). Podawać od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować