Bardzo proste danie i bardzo pyszne. Chyba, że ktoś nie lubi łososia. Orzechy włoskie są dobrym dodatkiem.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
150 g makaronu farfalle
100 g łososia wędzonego
garść orzechów włoskich
mała cebula
ząbek czosnku
150 ml śmietany 18 %
oliwa z oliwek
garść świeżego szpinaku
sok z cytryny
pieprz czarny młotkowany z kolendrą
sól do smaku
listki kolendry
Farfalle w śmietanowym sosie z wędzonym łososiem i świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem posiekanego czosnku i posiekanych orzechów włoskich. Kilka orzechów odłożyć do dekoracji. Jak już cebula się zeszkli, dodać pokrojonego w kawałki łososia wędzonego. Delikatnie mieszać i kiedy kolor łososia się rozjaśni dodać śmietanę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
Na talerzu ułożyć szpinak i delikatnie polać oliwą, skropić sokiem z cytryny. Na szpinaku ułożyć makaron i łososia w śmietanie. Posypać kolendrą, udekorować orzechami.
Smacznego.
Porady
Można też ugotowany makaron dodać na patelnię, do sosu z łososiem i delikatnie pomieszać.
Komentarze