Farfalle w śmietanowym sosie z wędzonym łososiem i świeżym szpinakiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo proste danie i bardzo pyszne. Chyba, że ktoś nie lubi łososia. Orzechy włoskie są dobrym dodatkiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g makaronu farfalle
    100 g łososia wędzonego
    garść orzechów włoskich
    mała cebula
    ząbek czosnku
    150 ml śmietany 18 %
    oliwa z oliwek
    garść świeżego szpinaku
    sok z cytryny
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą
    sól do smaku
    listki kolendry
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Farfalle

Farfalle w śmietanowym sosie z wędzonym łososiem i świeżym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu.
    Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem posiekanego czosnku i posiekanych orzechów włoskich. Kilka orzechów odłożyć do dekoracji. Jak już cebula się zeszkli, dodać pokrojonego w kawałki łososia wędzonego. Delikatnie mieszać i kiedy kolor łososia się rozjaśni dodać śmietanę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku.
    Na talerzu ułożyć szpinak i delikatnie polać oliwą, skropić sokiem z cytryny. Na szpinaku ułożyć makaron i łososia w śmietanie. Posypać kolendrą, udekorować orzechami.
    Smacznego.

Porady

Można też ugotowany makaron dodać na patelnię, do sosu z łososiem i delikatnie pomieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować