Pyszna sałatka którą przygotowałam w zaledwie 20 minut (łącznie z ugotowaniem makaronu). Świetnie sprawdzi się na kolację, jak i zastąpi obiad w leniwe dni, kiedy nie chce się gotować. Idealna na imprezową przystawkę.
20 min
Składniki:
-250 g makaronu farfalle (kokardki)
-250 g pomidorków koktajlowych
-250 g jogurtu greckiego
-120 g cienkich kabanosów
-50 g łuskanego słonecznika
-1 mała cebulka
-sól i pieprz
Farfalle w jogurcie z kabanosami, prażonym słonecznikiem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na makaron (z dodatkiem soli i kilku kropel oleju). W międzyczasie prażymy słonecznik na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia. Pomidorki kroimy na połówki i wrzucamy do miski, cebulę drobno siekamy i dodajemy do pomidorków. Kabanosy kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do pozostałych składników.
2.Do wrzącej wody wrzucamy makaron, mieszamy aby się nie skleił. Gotujemy al'dente wg przepisu na opakowaniu (ok.10 minut). Hartujemy zimną wodą, odcedzamy i dodajemy do miski. Wrzucamy słonecznik, dodajemy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smacznego.
Komentarze