Falująca gwiazda z kremem orzechowym

  • wyświetlono: 524 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Myślę, że wśród pyszności na świątecznym stole, miejsce znajdzie ta gwiazda. Mój mąż przepada za takimi ciastami, zrobię mu przyjemność, w końcu święta są po to , by było na stole to, co lubią nasze ukochane osoby.

123
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki puszystej tortowej Lubella
1 szklanka wody
12 dag. masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki oleju
szczypta soli
Masa orzechowa:
1 szklanka mąki puszystej tortowej Lubella
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka orzechów mielonych
2 łyżki cappuccino śmietankowego
25 dag masła roślinnego
50 ml. spirytusu
Dodatkowo:
1 szklanka mielonych orzechów
cukier puder do posypania
ozdoby cukrowe
3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia
gwiazda do odrysowania

Sposób przygotowania przepisu:

Falująca gwiazda z kremem orzechowym

  • JK1. Wodę, masło i sól doprowadzam do zagotowania, dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zaparzam ciasto, energicznie mieszając, aż ciasto stanie się lśniące i ładnie się połączy. Ciasto studzę, dodaję po jednym jajku ucierając mikserem, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite, dodaje olej, jeszcze chwilę miksuję.
  • JK2. Za pomocą rękawa cukierniczego lub zdobnika wypełnionego ciastem, rysuję kontury gwiazdy i wypełniam jej środek. Ciasto mam podzielone na trzy części i takie gwiazdy robię trzy. Piekę w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut na złoto. Studzę.
  • JK3. 2 szklanki mleka, orzechy, cappuccino doprowadzam do zagotowania, wlewam zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło ucieram, dodaje po łyżce budyniu, ciągle ucierając, dodaję alkohol, ucieram.
  • JK4. Masę dzielę na dwie części, przekładam placki, lekko dociskam. Boki gwiazdy osypuję mielonymi orzechami, natomiast całość cukrem pudrem. Ozdabiam cukrowymi ozdobami.

Porady

Jeśli ciasto będą jadły dzieci nie dodawać alkoholu. Jeśli brak nam cierpliwości, zamiast trzech gwiazd, upieczmy placki okrągłe lub kwadratowe .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoorzechyboże narodzenieUwielbiam Święta z Lubellą
 

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowa pychotka cappuccino

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto orzechowa pychotka z kremem cappuccino

To ciasto to moja wariacja na temat...

Ciasto orzechowo – kawowo -  kajmakowe z kremem serowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowo – kawowo - kajmakowe z...

Od dawna wiadomo, że orzechy i...

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

Dodane przez: bogusia82

Ciasto orzechowo-kokosowe z kremem brzoskwiniowym

Pyszne ciasto orzechowo- kokosowe...

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Ciasto codzienne, ale idealnie...

Ciasto orzechowe z kremem chałwowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowe z kremem chałwowym

W tym cieście chałwa i orzechy...

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

Dodane przez: juchab

Ciasto orzechowe z kremem czekoladowo – kokosowym

A o to druga wersja ciasta o trzech...